Part 1: Mød Askja Isabel

16 december 2021I Fiflas nye artikelserie: ”mød en ung i sporten” har Fifla snakket med Askja Isabel. En passioneret ungrytter med mål og drømme og det vigtigste - kæmpe opbakning fra familie, venner og kæreste.

Askja er en 17-årig pige som har sin daglige gang i 1.g på handelsgymnasiet i Hjørring, Askja bor hjemme ved hendes forældre som er en kæmpe støtte for hende, her har hun også hendes to stævne heste Dreki frá Midkoti og Dökkvi fra Bakkahoti. Stævnesæsonen 2021 er Askja helt tilfreds med, på trods af at nogen af de fedeste stævner har været aflyst, her siger Askja at nogen af de fedeste stævner som desværre ikke blev holdt i 2021 helt klart var ”Icehorse Festival og Istølt” hun fortæller dog at hende og begge heste red Danmarksmesterskaberne i Gædingakeppni.


Dreki og Askja red GDT (Teenage flok) og var så heldige at blive nr. 1. Askja og Dökkvi gjorde flot figur i GDA (A-Flokk) og endte i en B-finale med helt op til 8,6 for tölt, de fik desværre ingen pas, så deres placering røg lidt ned, men Askja siger om Dökkvi: ”Det var vores første stævne sæson sammen, og derfor er jeg så stolt af hans præsentation og vi kommer stærkt igen næste år”

Foto: Askja Isabel / Privat

Askja fortæller lidt om sine mål for næste år hvilket indebærer en plads på landsholdet med gode resultater og i den grad også at forbedre sig selv sammen med hendes heste og finde mere selvtillid i deres ridning sammen. Askjas ultimative mål er at opnå et godt år med en masse forbedring, minder, læring og nye oplevelser. Askja var så heldig at blive udtaget til det islandske landshold i 2018. Askja beskriver det som en kæmpe mulighed at få lov at få, og at hun lærte utroligt meget af det, herudover siger hun at hun ”ville gøre alt for at gå tilbage til den tid, det var den fedeste oplevelse nogensinde!”


Stævner for Askja er på ingen måde fremmed, ja hun fortæller faktisk at helt fra den første måned af hendes liv tog hendes mor hende med ud til stævner, og at hun har interessen for hestene fra hendes mor. Askja har helt fra hun var lille og boede på Island blevet taget med ud og se Landsmót hver gang det blev holdt. Hun fortæller om stævnerne ”Jeg kan huske hvor meget jeg elskede at være med ude, og jeg havde altid en drøm om at være ligesom de mennesker jeg kiggede på, derudover har jeg altid været underholdt at stævner, og derfor tror jeg det altid har været en kæmpe interesse for mig at deltage i”

Foto: Askja Isabel / Privat


Askja forklarer at hun synes det er fedt at være ung i en sport fyldt med voksne, fordi man kun kan lære af dem og se op til dem. Hun siger ”Jeg lærer meget af at side og studere andre voksne ride, fordi de har mere erfaring end os unge og derfor kan man kun lære af dem” Askja ser det altså som et redskab og en positiv ting at være ung i en sport fyldt med voksne.


Fifla spurgte Askja om hvad hendes største drøm er, hertil svarer hun ”at jeg har et godt rygte, og at andre mennesker kan lide min ridning. Jeg har en kæmpe drøm om at ride Verdensmesterskaberne, men min største drøm er at blive snakket godt om, og at blive set som en god og flot rytter”

Foto: Askja Isabel / Privat

Alt Askjas fritid bliver brugt på venner, kæreste, familie og ikke mindst heste. Askja forklarer at skolen nogle gange godt kan være stressende og at hun derfor er nød til at ligge alt andet lidt væk. Her fortæller Askja også lidt om hvordan hestene er hendes frihed fra alt andet og at en dårlig dag hurtigt kan blive reddet når man er ved sin hest, Askja bruger det meget til at tage en pause fra alt det stressende i hendes hverdag.


Askja gør meget ud af at have tid til det hele, og hun har et godt overblik. Askja siger om at balancere skole, heste, venner og kæreste at ”Jeg ser alle mine venner i skolen, men også tit i weekenderne, da skolen kan ligges væk i de 2 dage. Jeg rider om morgenen, og så har jeg tid til mine venner om aften i weekenderne”.


Om sin kæreste og hans støtte siger Askja ”Min kæreste og jeg er næsten sammen hver dag, han er rigtigt god til at støtte mig og han er den mest forstående person, han er også tit ude at hjælpe mig med hestene og er med og støtter mig hver gang jeg er til stævne” Man kan nemt mærke på Askja hvor meget hans støtte betyder for hende og hvor taknemmelig hun er for ham, hun siger også om ham ”Jeg har verdens sødeste kæreste som minder mig om hvor stolt han er af mig hver dag”. Askjas familie er også en helt enorm støtte for hende og her siger hun om dem ” Jeg har den mest støttende familie, så hver gang jeg er ude med hestene, så er de med mig”

Foto: Askja Isabel / Privat

Fifla har spurgt Askja om hvad der motiverer hende til at blive ved med at ride og kæmpe for hendes drømme. Hertil fortæller Askja at især hendes forældre er en kæmpe motivation for hende. Hun fortæller hvordan de hver gang hun bliver presset, er de altid de første til at fortælle hende grunden til hvorfor hun rider. Askja siger om sine forældre ” Min far er min største fan som minder mig om det talent jeg har hver gang jeg kæmper med noget, og min mor er altid den første til at holde mine arme hvis der sker noget” Askja beskriver at hendes forældre hundrede procent er grunden til at hun bliver ved hver dag, men at hun jo samtidig også brænder for det. Askja slutter af med at sige ”Jeg er evigt taknemmelig for at jeg har nogen som støtter mig, og har min ryg når tingene bliver lidt for hårde”


Det var altså første del af ”Ung i sporten” vi håber i tager rigtigt godt imod konceptet og stort tak til Askja for at medvirke i artiklen, vi glæder os til at se dig på stævnebanerne og vi er helt sikre på at du nok skal komme endnu længere end du allerede er😊