top of page

3 gode råd til indgræsning

Med foråret kommer græsset! Og hvis der er noget, som vores heste elsker, så er det netop det.


Mange der har sine heste gående på jordfolde, vil allerede nu opleve, at deres heste nærmest hellere vil grave efter helt nye friske græsskud, end de vil spise det tildelte wrap. Det kan dog hurtigt komme til at give problemer med sand i tarmene, men omvendt kan det også ende ud i sygdom, hvis vi bare lukker vores heste på frisk forårsgræs. Så hvordan skal vi egentlig som hesteejere forholde os til det nye, spirende græs? Vi giver dig 3 gode råd lige her.

Islandske heste
Hestene elsker forårsgræs! Men for store mængder kan gøre dem syge (Foto: Colourbox)

1. Brug lang tid

Pludselige ændringer i hestens fodringsrutiner er aldrig en god idé. Brug derfor lang tid på at vænne din hest til det nye, lækre forårsgræs. Start med at lade den græsse en halv times tid og øg så langsomt, men gradvist, med cirka 10 minutter ad gangen. Du kan evt. tildele hesten dens daglige mængde almindelige foder, umiddelbart inden du lukker på græs. Med mad i maven vil græseuforien nemlig være nemmere at styre, og hesten vil (forhåbentligt) gå mindre grådigt til de grønne spirer, i forhold til hvis den var meget sulten.


2. Undgå erstatningsprodukter

Det kunne være fristende at tage hjælpemidler i brug og tildele hesten grøntpiller, græssupplementer eller stævnehø i en periode op til indgræsningen. Det har bare desværre ikke nogen effekt. Nærings- og væskeindholdet i disse produkter ligger alt for langt fra det grønne forårsgræs, der pibler frem på marken, til at det kan hjælpe på noget som helst. Sukkerindholdet i det nye græs er ligeledes meget mere ustabilt i forhold til de foderprodukter, man kan købe, hvilket også er grunden til, at man ikke kommer uden om at skulle vænne sin hest til “the real deal”.


3. Brug din sunde fornuft

Kig på din hest når du begynder indgræsningen. Er den for tyk? Er den for tynd? Eller er den lige tilpas? Alt efter hvilket behov netop din hest har, så kan du bedre sammensætte en fodringsplan, der sidder lige i skabet. Der er masser af nærig i det tidlige forårsgræs, men ikke så mange fibre. Hvis du har en hest, der skal tabe sig, kan du derfor skrue lidt ned for krybbefoderet, lade hesten få sine kalorier fra græsset og blot supplere med vitaminer og mineraler. Er din hest derimod lidt for tynd, kan du supplere med en større mængde hø, mens du indgræsser. Det kan være en jungle at finde rundt i, og det er umuligt at give ét råd, der passer til alle typer heste. Så brug din sunde fornuft og tag din dyrlæge med på råd, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Kommentarer


bottom of page