top of page

5 gode råd til pelsskifte

Efteråret har meldt sin ankomst! Og det samme har årets andet pelsskifte. Det er nemlig nu, din hest sætter vinterpels.

Islandske heste
Når dagene bliver kortere, bliver pelsen længere (Foto: Canva)

Man skulle egentlig tro, at naturen havde indrettet hesten så smart, at pelsskiftet var temperaturstyret. Sådan er det bare ikke helt. Det er nemlig dagslyset (eller mangel på samme) og ikke varmegraderne, der sætter gang i de hormoner, der bestemmer, hvornår hesten begynder at fælde. Det kan drille lidt i efteråret, hvor mørket kommer snigende, selvom det fortsat kan være lunt i luften. Og når pelsen begynder at sætte sig, før temperaturen for alvor siger vinter, er der ikke noget at sige til, at vores islandske heste kan få det lidt varmt og blive en smule sløve.


Men det er faktisk ikke kun varmt vejr, der kan give udfordringer for din hest, når den fælder og skal sætte en ny pels. Det er hårdt arbejde for kroppen at skulle skifte til vinterjakke, så her kommer fem gode råd til, hvordan du hjælper din hest bedst muligt igennem pelsskifteperioden.


  1. Hold hesten i gang, men tag hensyn

    Selvom din hest kan virke mere træt og uoplagt, end den plejer, når den skifter pels, er det alligevel en god idé at holde den lidt i gang. Det er ikke nødvendigvis nu, du skal træne benhårdt. Men hvis du tilpasser dine rideture til hestens humør og ydeevne, vil den lette motion give en bedre kondi, et bedre blodomløb og indirekte være til masser af gavn for fældningsprocessen.

  2. Giv en vitaminkur

    Et godt vitaminboost gør din hest modstandsdygtig og hjælper den godt igennem pelsskiftets strabadser. I perioder med forhøjet behov for vitaminer, kan du med fordel benytte en sporstofkur og vitaminbooster som MicroVital® fra St. Hippolyt. I perioder hvor det almindelige mineralfoder ikke er tilstrækkeligt, kan en boosterkur hjælpe med at give hurtige og synlige resultater. Du kan læse mere mere om MicroVital-kuren lige her.

  3. Giv din hest en ekstra tur med striglerne

    Hestehår overalt når hesten fælder, er et nødvendigt onde, når man har en islandsk hest. Det kan derfor være fristende at give sin hest en ordentlig strigletur for at komme nogle af de løse hestehår til livs. Og gå du bare i gang med dét projekt. Det er nemlig også ekstra lækkert for hesten at blive kræset lidt om, når pelsskiftet er i gang. Det kan være, at den klør lidt i huden og føler det som ren velvære, når striglen kører igennem pelsen. Og helt sikkert er det derudover, at strigling er godt for blodomløbet, der ligesom motion har gavnlig effekt på fældningen. Så det er bare med at komme i gang med groomingen.




  1. Pelsskifte-tid er mash-tid

    Når du nu alligevel er i gang med at hygge om din hest med striglerne, kan du jo passende sætte en omgang mash over. Det er ikke bare en lækker spise, som du helt sikkert bliver populær for at servere. Det er også et måltid, der tilfører hesten værdifulde næringsstoffer, som gavner, når der skal bruges ekstra energi på at sætte pels. Som ekstra bonus er en omgang opblødt mash i øvrigt en god understøttelse af hestens fordøjelse. Vælg en variant der passer til en nøjsom race og som har et lavt sukker- og stivelsesindhold. Det kunne eksempelvis være Glyx-Mash fra St. Hippolyt.

  2. Vent med at klippe din hest

    Når de løse hestehår begynder at ryge af, når du strigler, kan det være fristende at finde klippemaskinen frem og tage sommerpelsen af én gang for alle. Det er dog ikke nogen specielt god idé. At klippe hesten midt i en fældning forstyrrer hestens naturlige fældningsproces. Og det tærrer endnu mere på kræfterne end selve pelsskiftet gør.




Commenti


bottom of page