top of page

5 tips til mentaltræning til ryttere

Uanset om man er konkurrencerytter eller skovturstölter, kan man komme ud for en følelse af ikke rigtigt at slå til, når man sidder på ryggen af sin hest. Og hvad gør man så?

Rytter i naturen på islandsk hest
Træningen kan både foregå på en bane eller i naturen - men sæt dig et mål for, hvad du vil med din ridning (Foto: Fifla.dk)

Kender du citatet "Taberne fokuserer på vinderne, og vinderne fokuserer på at vinde"? Ordlyden er måske en smule spids, men det til trods er det faktisk nogle kloge ord, som alle ryttere bør hæfte sig ved.


Om du har en ambition om at høste røde rosetter på stribe eller om du mere er typen, der elsker at se årstidernes skiften fra hesteryg, så er der en ting, der er helt sikker: Din hest skal trænes, så den passer til dit behov.


Men hvad så hvis du møder et bump på vejen og træningen tager en helt anden drejning end den, du havde planlagt? Måske du bliver nervøs, får et knæk i selvtilliden eller bliver vildt irriteret over, at tingene ikke går, som det var meningen. Træk vejret! Helt ned i maven. Og husk på, at vores eget mentale mindset faktisk skal trænes ligeså meget, som vores heste skal. Mentaltræning er vigtigt. Og vi giver dig her fem gode tips til at lægge en mental strategi, der sender dig og din træning i den helt rigtige retning.


1. Læg en plan

Det er lige så sikkert som amen i kirken, at hvis du er i tvivl om, hvad du og din hest skal, når i er sammen, så er din hest 100% det samme. Læg en plan og definer dit mål. Om du planlægger at lære din hest at gå pænt ved din side, når du trækker den, stå stille på staldgangen, give efter på tøjlen eller tölte sig ind på en førsteplads i T.1 er helt underordnet. Sæt dig et mål og læg en plan for, hvordan du opnår målet. Din selvsikkerhed vokser, og din evne til at kommunikere med din hest forbedres, når du ved, hvad du skal.


2. Slip dine begrænsninger

Mentale begrænsninger bliver til fysiske begrænsninger. Hvis du aldrig gør de ting, som du tror, du ikke kan, så lærer du dem aldrig. Det gælder også for dig og din hest. Det du træner, bliver du god til. Så i stedet for at sige "Det kan jeg ikke", når du stilles overfor en opgave, så tænk i stedet "Det vil jeg gerne lære! Så hvad skal der til for, at jeg kan træne mig selv til at kunne det?"


3. Skab et nyt nu med mentaltræning

Sindet er en helt utrolig størrelse, og du vil blive overrasket over, hvad det kan fikse for dig, hvis du bruger dine tanker rigtigt. Lad os give dig et enkelt eksempel: Når du rider på ridebanen, snyder din hest altid i hjørnerne, og det er praktisk talt umuligt for dig at ride den på det spor, du havde tiltænkt. Det sker hver gang. Og du ved det godt på forhånd. Men hvad nu hvis du øvede dig i at forvente noget andet? I stedet for at tænke "Min hest snyder altid i hjørnerne," så prøv at tænke "Engang snød min hest i hjørnerne, men nu kan vi sagtens ride på det spor, som jeg har bestemt." Det du forventer, har en tendens til at blive virkeligt. Så forvent at du selvfølgelig kan ride ud i hjørnerne (eller hvad din udfordring nu kunne være). Du vil opleve, at du faktisk indenfor ganske kort tid får droppet de dårlige vaner og skabt et nyt nu, hvor du og din hest lykkes sammen.


4. Lav en træningsdagbog

Som regel er vi som ryttere rigtig gode til at fokusere på de ting, som vi gerne vil kunne i stedet for de ting, som vi allerede kan. Husk at hylde dine egne succeser og glæde dig over de fremskridt, du allerede har gjort. Men måske det er svært at få øje på de fremskridt? Så start en træningsdagbog. Nedskriv dine udfordringer, hvad du sætter i værks for at løse dem og husk for alt i verden at notere, når noget lykkes og når dine øvelser går godt. Når det føles som om, at træningen er gået i stå og intet rykker, så tag et kig i dagbogen og bliv mindet om, hvor meget i allerede har opnået.


5. Ha' det sjovt!

Vi ved godt, at det er meget nemmere sagt end gjort, når det kommer til at ændre sine tanker og vaner. Men hæng i! Rom blev ikke bygget på én dag og ingen ekvipager er blevet mestre ved blot at knipse med fingrene. Ting tager tid! Og det kommer din træning også til. Så accepter at du og din hest er, som i er. Og at i er på netop det træningsmæssige stadie, som i er. Det betyder ikke, at der ikke er plads til drømme, håb og forbedringer. Det betyder bare, at du er i en proces, som er helt normal, og som du ikke kommer udenom. Så lad være med at dunke dig selv i hovedet, hvis du ikke er der, hvor du gerne ville være. Det skal nok komme. Ridning handler ikke kun om at præstere på topniveau. Det handler om at nyde sin hest og den proces det er at træne et levende dyr. Så husk for alt i verden at have det sjovt undervejs.




Opmerkingen


bottom of page