Danske islændere kan måske redde den færøske hest
Den færøske hest har over flere omgange være tæt på at uddø. Nu overvejer man at bruge islandske hopper fra Danmark for at redde racen.
Den færøske hest har det ikke nemt. Mange gange i løbet af historien har racen været ved at uddø og faktisk har man en enkelt gang troet, at skaden allerede var sket og at den hårdføre ponyrace fra Færøerne var gået tabt. En ihærdig avlsindsats i 1960'erne gav dog nyt håb. Og nu har racens fortalere fundet på endnu et tiltag, der skal være med til at sætte skub i den færøske hesteavl.
Islændere som rugehopper
Selvom islandske heste og de lidt mindre færøske ponyer hver især er deres helt egen unikke race, så deler de alligevel mange fælles træk. I fysisk fremtoning ligner de hinanden og DNA-analyser har da også vist, at de er tæt beslægtede.
Det kan dog ikke ses i populariteten, for hvor der findes over 250.000 islandske heste i verden, så er der mindre end 100 racerene færøske heste tilbage - og af dem er der kun omkring 25 fertile hopper. Det er ifølge the Faroese Horse Association langt fra nok for at sikre racens overlevelse. Der skal nemlig bruges et minimum på 3.000 heste.
RÚV skriver, at der grundet Færøernes ringe størrelse, er fremsat forslag om at se bort fra det nuværende forbud mod at eksportere heste ud af Færøerne. Der er nemlig slet ikke kapacitet til at avle heste i så stor skala, så man påtænker i stedet at lade ponyerne avle på dansk grund. Alternativt overvejer man at sende ti islandske hopper fra Danmark til Færøerne for at inseminere dem med befrugtede æg og lade dem være rugehopper for en ny generation af den færøske hesterace. Tanken var, at hopperne efter insemineringen ligeledes skulle sendes tilbage til Danmark.
Projektet skulle være finansieret
Der har aldrig været racerene færøske ponyer udenfor Færøerne. Men hvis alternativet er at lade racen uddø, ser forslaget om at lade danske islændere hjælpe med avlsarbejde i Danmark ud til at være en god idé. Det lader det hvert fald til, at en anonym investor også har syntes, for projektet, der kommer til at koste i omegnen af €200.000, skulle allerede være finansieret, såfremt den færøske lovgivning bliver ændret og muliggør planerne.
Comments