Ditte lytter, når hestene taler
På en mission for bedre hestevelfærd bruger Ditte Young sine helt særlige kompetencer til at hjælpe heste og deres ejere med at blive klogere på hinanden.
Der er stuvende fuldt i Hjallerup Maskinforretnings afdeling i Hjørring, da vi ankommer til butikken en fredag aften i februar. Langt over 100 forventningsfulde og nysgerrige mennesker er ved at indfinde sig foran den midlertidigt opsatte scene og snakken går ivrigt i alle hjørner. Nogle er skeptiske, mens andre tror fuldt og fast på de principper, vi er kommet for at høre om. Vi er nemlig taget til foredrag med den kendte equicoach og hestetelepatør Ditte Young.
Hestetyper og livetelepati
For at gøre det hele lidt nemmere og en smule mere håndgribeligt, har Ditte Young gjort sine tilhørere den tjeneste at dele alle heste op i fire forskellige personlighedstyper:
Prinsen/prinsessen, kongen/dronningen, legebarnet og den sensitive. Den første del af foredraget bruger hun på at forklare, hvordan man spotter, hvilken type ens egen hest er. Og hvordan mange heste sagtens kan indeholde træk fra flere forskellige typer. At bedømme ud fra publikums reaktioner, aha-oplevelser og højlydte grin, så er Dittes grundlæggende teori noget, som rammer hovedet på sømmet og som mange kan relatere til. En af dem er islænderrytteren Helle fra Gistrup, som vi mødte i pausen.
“Jeg synes, det er et spændende foredrag indtil videre. Men hun er jo hellere ikke kommet ind på det spirituelle endnu, så man kan sagtens forholde sig til det, som hun siger. Jeg er sådan lidt for og imod, for jeg er faktisk ikke så god til det der spirituelle noget. Jeg skal overbevises! Men jeg er også rigtig nysgerrig, for jeg synes, at Ditte har nogle rigtig gode budskaber."
Trods en vis portion lignende forbehold fra mange af foredragets øvrige tilhørere, var det alligevel samtlige hænder, der røg i vejret, da telepatien skulle begynde og Ditte spurgte, om der var nogen, der havde lyst til at prøve. Alt hun skulle bruge var et billede af den pågældende hest, hvor det ene øje fremstod klart og tydeligt.
Forundrede og imponerede så vi til, mens den ene hesteejer efter den anden fik serveret gode råd til alt fra hvilken side, der var hestens stærkeste til hvorfor en anden hest ikke kunne trives i en bestemt del af stalden.
Har islandshestene noget at sige?
Selvom mange islænderryttere havde fundet vej til foredraget med Ditte Young, var der desværre ingen af dem, som blev udvalgt til at prøve telepati. Det fik os til at undre os over, om det mon var fordi, at islandshesten er mere lukket end f.eks. en varmblod? Det kunne Ditte heldigvis gøre os klogere på umiddelbart efter foredraget:
“Jeg oplever ikke, at islænderne er lukkede overhovedet. Jeg kan godt fornemme, at de bider tingene i sig og at de er hårdføre. Men det kommer også an på, hvilken personlighed de har. For du kan godt have en islænder, der er sensitiv, og så vil den vise det ved at slå fra. Og så handler det jo for rytteren om at mærke, om hesten siger nej tak i stedet for altid bare at tolke, at den er lidt fræk og skal sættes på plads. Men jeg mener bestemt, at de mærker det samme og kommunikerer lige så godt med mig som alle andre hesteracer.”
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men det er faktisk ikke Ditte Youngs favoritdisciplin at stå på en scene foran mange mennesker. Hun gør det alligevel med glæde, fordi hun så gerne vil hjælpe den almene hesteejer med at forstå sin hest.
“Ellers er det primært konkurrenceryttere, der kommer hos mig. Nok mest fordi, at hvis de oplever problemer med deres hest, så skal det fikses med det samme, og hvis ikke der bliver gjort noget ved det, så kan de ikke komme videre i sporten."
Hun kan dog sagtens forstå, at mange kommer til hendes foredrag med en vis portion skepsis. Og det mener hun i øvrigt også, er helt på sin plads.
“Man kan jo ikke æde alting råt for usødet, men jeg håber på at blive mødt med en åbenhed om, at det jeg siger, rent faktisk giver mening."
Efter en aften med telepati er Ditte træt. Det er hårdt at være på, og det lægger også en helt naturlig grænse for, hvor mange kunder hun kan have på en dag.
“Jeg ville ønske, at jeg kunne tage 8, men det kan jeg ikke. For jeg ønsker, at det skal være kvalitet. Det er jo også mit navn, der er på spil i forhold til, om jeg gør det ordentligt, så jeg er også nødt til at tage min opgave seriøst og uddanne folk. Jeg er også i gang med at bygge bro med både trænere og dyrlæger, så kvalitetssikringen er meget vigtig."
I sit daglige arbejde kommer Ditte Young omkring mange forskellige heste af både forskellige racer og brugstyper. Men er der mon noget, der stikker ud, når det kommer til islænderryttere? Et særligt fokusområde?
“Nej, jeg oplever faktisk, at folk spørger om det samme. Folk der beder om min hjælp har tit spørgsmål til, om det gør ondt på deres hest, eller om det mon er fordi, de ikke helt har forstået den? Nu skal jeg til Kronholt her i marts og over til Nils-Christian, og der ved jeg også, at selvfølgelig vil de spørge om mange af de samme ting, som der er blevet spurgt om i dag. Er den bange for smed, har den ondt eller hvorfor viger den her? Ellers bliver det sådan nogle teknikaliteter, som fx hvad der gør, at den ikke kan gå fra den ene gangart til den anden. Men igen uanset om det er tölt, pas, trav eller galopchangementer, så er det jo det samme spørgsmål."
Rekordstor tilslutning
Det er ikke første gang, at Hjallerup Maskinforretning har inviteret til foredrag efter butikkens lukketid. Men det er første gang, at så mange mennesker er dukket op. Inspirationen til at afholde forskellige events kommer fra personalet selv, der synes, det er hyggeligt at kunne mødes med både nye og eksisterende kunder på en lidt anden måde end vanligt.
Udover afdelingen i Hjørring finder man også Hjallerup Maskinforretning i Hjallerup, Støvring og Randers. Shop online på hjallerupmaskingforretning.dk og hold dig opdateret på nyheder og events på facebook.com/maskinforretning.
Comments