top of page

Gangarter og guidelines

Klub Langtveds Alridgruppe havde lørdag inviteret dommer Hanne Bjerre en tur til det nordjyske for at afholde et kursus i bedømmelse af gangarter.

Langtved Isheste og dommer Hanne Bjerre
Hanne Bjerre havde lørdag taget plads i dommerstolen hos Klub Langtved (Foto: Fifla.dk)

Midt i det fineste kuperede terræn i den Jyske Ås i Nordjylland ligger Langtved Isheste, som ikke bare er hjemsted for rideklubben “Klub Langtved”, men som også huser “Klub Langtveds Alridgruppe”. Og det er faktisk slet ikke så mærkeligt, at det lige præcis er her, alrid-entusiasterne har valgt at slå sig ned. For med ridehus og ovalbane på stedet og en permanent alrid-terrænbane lige udenfor døren ville det næsten være synd ikke at udnytte faciliteterne.

Rytterstuen på Langtved
Morgenmad og teori i rytterstuen (Foto: Fifla.dk)

En alsidig ovalbanehest

En fordom som Klub Langtveds Alridgruppe af og til støder på er, at hvis ikke hesten kan bruges til andet, så kan den jo altid bruges til alrid. Men det er ikke helt sådan, det forholder sig, forklarer Gitte Hesselvig, der er en af gruppens frivillige. For udover at skulle kunne vise udholdenhed, terrænlydighed, dressur på bane og hurtighed, så skal en alridshest også kunne vise et fir- eller femgangsprogram på ovalbanen. Helt ligesom vi kender det fra sportsklasserne. Og netop sidstnævnte var lørdagens helt store tema.


Programridning med feedback

Med kaffe og nybagt brød i rytterstuen startede dagen ud med et indlevende oplæg fra dagens underviser Hanne Bjerre, inden kursisterne selv skulle i ilden. Uheldigvis var der virkelig blev åbnet op for sluserne, så regnen væltede ned og gjorde ovalbanen både tung og våd. Derfor valgte de fleste ryttere at vise deres valgfrie program i ridehallen. Om man ville ride 4.5, 4.3 eller 4.1 var helt op til en selv, men fælles for alle fremvisninger var det, at det enkelte ridt blev filmet.

Ridehallen på Langtved
De fleste af dagens ryttere valgte at ride deres program indendørs, da regnen væltede ned udenfor (Foto: Fifla.dk)

Da samtlige ryttere havde været på banen og frokosten var indtaget, var det tid til feedback. Med udgangspunkt i formiddagens filmoptagelser og de udarbejdede dommersedler fik hver rytter en grundig gennemgang af, hvordan de enkelte gangarter ville blive bedømt i en stævnesammenhæng. Med mange kommentarer og en spørgelysten gruppe kursister virkede det til, at den erfarne dommers kommentarer gav flere af deltagerne en aha-oplevelse.


Man kan dog ikke forbedre alting på én gang, og derfor gav Hanne Bjerre rytterne til opgave at beslutte sig for en enkelt ting, som de hver især ville prøve at forbedre, når de igen skulle en tur på banen og ride deres program om eftermiddagen.

Ridehallen på Langtved
Hvert program blev filmet, så rytterne fik mulighed for at se sig selv i frokostpausen (Foto: Fifla.dk)

Blod på tanden

En af dagens begejstrede kursister var Mayiabritt, der til daglig har sin hest Ganti opstaldet på netop Langtved. Hun har før været med til Hanne Bjerres kurser, og var ikke i tvivl om, at hun skulle tilmelde sig igen, da muligheden bød sig. Men at Mayiabritt skulle komme til at interessere sig for stævneridning, er næsten kommet bag på hende selv. Det er nemlig ikke mere end tre år siden, at hun som voksen begyndte at ride, og hendes vej ind i islænderverdenen har været lidt anderledes end så mange andres. Ikke bare én men fem store operationer i forbindelse med en diskusprolaps, satte hende nemlig næsten ude af spillet. Men via handicapridning og ridefysioterapi fik hun øjnene op for, hvad heste kunne gøre for hende.


“Ganti har simpelthen reddet mit liv på den måde, at jeg knap nok kunne gå, før jeg fik ham. Jeg fandt ud af, at handicapridning virkelig hjalp på mine muskler og også på mig mentalt. Så jeg snakkede med min mand om det, for det var egentlig bare på tegnebrættet. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle have en hest. Aldrig nogensinde. Men så fandt jeg ham her, og der var bare en eller anden connection.”

Rytter med hest
En rigtig life saver! Før Mayiabritt fik sin Ganti kunne hun knap nok gå (Foto: Fifla.dk)

Mayiabritt var dog helt grøn i hesteverdenen og havde svært ved at vurdere, om hesten var et godt match. Derfor tog hun indehaveren af Langtved Isheste, Jón Stenild, med på råd. Han mente, at det ville være et fint køb, og det har vist sig at holde stik. Men selvom den forholdsvis nye rytter er blevet mere erfaren siden da, så gør hun stadig flittigt brug af Jóns ekspertise til både undervisning og gode råd i det daglige. Og jo mere hun lærer, jo mere får hun også lyst til at kaste sig ud i nogle stævner. Hvertfald nogle små hyggelige af slagsen.


“Jeg har deltaget i to hyggestævner heroppe på Langtved, og det gik jo super godt. Jeg røg i en B-finale. Men min primære hensigt er, at Ganti skal motionere mig og jeg skal motionere ham. Mest i det fri. Men jeg har da fået lidt blod på tanden for at tage til nogle lette stævner, vil jeg sige.”


Vi glæder os til at følge hele Alridgruppen fra Langtved i både terræn og på ovalbane i løbet af stævnesæsonen. Har du selv lyst til at prøve kræfter med disciplinen Alrid, så har du muligheden d. 15. - 16. juni 2019, hvor Klub Langtved inviterer til stævne. Tilmeld dig her.

Comments


bottom of page