top of page

Gør din hest til en “Gæðingur” på Heklas nye hold

Glade rideheste er i fokus, når Heklas Gæðingur Team mødes til træning.

Rytter på islandsk hest i en ridehal.
Hanne Holm Christensen fra Hekla og Daníel Gunnarson (Foto: Hekla)

Det skyder op med ridehold i islandshestesporten, hvor det ude i klubberne er blevet populært som aldrig før at mødes om undervisning, hygge og socialt samvær. Den nordjyske klub Hekla er ingen undtagelse for den tendens, for faktisk er der mulighed for at være med på et hold, uanset om man er miniput, junior, ung eller voksen. Og nu lancerer de altså endnu et hold i rækken: Nemlig Heklas Gæðingur Team.


Træn din Gæðingur glad

Men når nu valgmulighederne er så mange, hvorfor skal man så vælge det nye Gæðingur Team frem for et af de andre? Vi har spurgt Hekla-medlem og teamleder Lisa Lambertsen:


“Altså først og fremmest adskiller det her hold sig ved, at det ligger i weekenden. Vi har en udenlandsk underviser, som vi er meget begejstrede for. Vi har allerede brugt ham fast sidste år, og han har en helt fantastisk tilgang til hesten. Han går meget op i, hvordan vi kan træne hesten, så den bliver glad.”

Det er islandske Daníel Gunnarson, der er indsat som fast underviser på Heklas nye hold. Han er en af de bedste pasryttere på Island, hvor han til daglig bor og driver Miðsitja. Derfor har det også før været med pas som omdrejningspunkt, når han har gæstet Nordjylland som underviser, fortæller Lisa:


“Vi havde et pasteam sidste år, men det udelukker jo de ryttere, der har en firgænger. Derfor har vi ændret lidt på det i år, så du kan deltage uanset hvilke gangarter, din hest har. Vi har i øvrigt heller ingen aldersgrænse på holdet, så det er for alle, der har lyst til at være med.”

Plads til at tænke ud af boksen

Det er hovedsagligt stævneryttere, der har vist interesse i at deltage på Heklas nye Gæðingur Team, men man skal ikke lade sig afskrække, hvis ikke man er til ovalbanerne.


“Det er jo forskelligt, hvad man synes, en god Gæðingur er. Det kan også være, at man bare vil have sig en rigtig god skovturshest, og så er man altså også meget velkommen.”

Der findes ikke som sådan et tilsvarende ord på dansk, men en Gæðingur kan beskrives som en glad hest med kraft, energi og masser af samarbejdsvilje. Derfor bruger Daníel Gunnarson også rigtig meget tid på at kigge på hesten, når han underviser:


“Han er ikke bange for at gå alternative veje, hvis der er noget, der ikke virker. Han putter ikke hesten ned i en kasse, men tænker derimod ud af boksen og er meget løsningsorienteret. Han ser på den enkelte hest, og er lynhurtig til at vurdere, hvornår den er afslappet og hvad den har det godt med.”

Stadig ledige pladser

Udover at være lynhurtig til at læse den enkelte hest og rytter, så er Daníel superkvalificeret til at undervise både unge heste, udfordrede heste eller heste, som bare mangler et eller andet. Helle Andersen fra Hekla, der er meget begejstret for islændingens kompetencer, bakker op om Lisas udtalelser:


“Daníel er virkelig meget behagelig, nede på jorden og afslappet. Selv hvis man kommer med en stresset hest, har han en god evne til at få den helt ned. Jeg har aldrig redet ved en underviser, der har så meget kapacitet og kvalitet. Så teamet er bygget op omkring ham som underviser, fordi vi simpelthen bare er så glade for ham.”

Hvor mange andre ridehold er bygget op omkring et fast program og en god mængde socialt samvær, så er rammerne omkring Gæðingur Teamet noget mere frie. Der er ingen forventninger om, at deltagerne hiver hele weekenden ud af kalenderen, når der er samling. Det er helt okay blot at komme, ride og køre hjem igen. Der er også fuldstændig frie tøjler til at træne lige præcis den problemstilling, den enkelte ekvipage selv vælger at fokusere på. Når det så er sagt, er de dog alligevel gode til at hygge sig med hinanden i Hekla, forsikrer Lisa:


“Vi hygger os og laver tit fællesspisning om lørdagen for dem, der har lyst. Men der er ingen forpligtelser.”

Heklas Gæðingur Team mødes første gang i weekenden 5.-6. oktober, hvor de træner på Heklas baneanlæg i Hjallerup. Har du fået lyst til at være med, er der stadige ledige pladser, og der er endda mulighed for, at man kan tilmelde sig for blot en enkelt dag, hvis man bare lige ønsker at prøve det af. Du kan læse meget mere og melde dig til lige her.



Comments


bottom of page