top of page

Hekla: Frem og ned - men først lidt op

Medlemmerne af den nordjyske klub Hekla fik ny inspiration, da Julie Christiansen gæstede Brønderslev med sin clinic 'Frem og ned på den islandske hest'.

Clinic 1 med Julie Christiansen I Hekla.
Der var islandske sweatre for alle pengene, da Hekla inviterede til clinic med Julie Christiansen (Foto: Fifla.dk)

Du er helt sikkert stødt på begrebet "Frem og ned" før. Og vi tør også godt gætte på, at du har prøvet kræfter med øvelsen på hesteryg. For noget af det første vi lærer, når vi begynder at interessere os for rideteknik, det er, at hesten skal strække sig frem og ned for at kunne bruge sin overlinje. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Og hvordan sikrer man sig, at man gør det rigtigt? Det giver toprytter Julie Christiansen dig svaret på i sin clinic 'Frem og ned på den islandske hest', der både kan ses online og opleves live. Sidstnævnte tilbud gjorde den nordjyske klub Hekla brug af, da de sidste onsdag havde inviteret den midtjyske verdensmester til klubaften, hvor 35 medlemmer var samlet til kaffe, kage og hestenørderi hjemme i gildesalen hos klubbens formand Helle Thing Andersen.


Frem, frem, frem, lidt energi og så lidt mere frem

En lystig snakken på kryds og tværs af de opstillede borde blev kl. 18:00 afbrudt, da Ingrid Damgaard fra klubbens aktivitetsudvalg bød velkommen, og alles øjne straks rettede sig mod aftenens taler. Med koncentration i blikkene og blanke notesblokke foran sig, sad tilhørerne klar til at modtage alle den professionelle rytters gode råd til, hvordan man rider sin islandske hest frem og ned.


Og helt som ventet startede Julie Christiansen da også med at berette om, at der var én ting, hun altid måtte sige, når hun var ude at undervise - ligegyldigt om det var i Danmark, Tyskland eller sågar på Island. "Ja at hesten skal rides frem og ned" ville den skarpe tilhører gætte. Men nej. For at give en reel forståelse for, hvad islænderryttere skal bruge begrebet 'frem og ned' til, startede Julie et helt andet sted. Nemlig med energi. Og sætningen hun altid tyr til i undervisningssituationer var således: "Du kunne jo prøve at ride lidt mere frem og med lidt mere energi".


Video fremmer forståelsen

Som tidligere storhesterytter og med træningserfaring fra et hav af (forskellige) islandske heste i baggagen har Julie analyseret så mange kropsbygninger og bevægelsesmønstre på heste, at de slet ikke kan tælles længere. Det har til gengæld trænet hendes øje i at se, hvornår en hest bærer sig rigtigt, hvornår den bærer sig forkert og hvornår den slet ikke bærer sig overhovedet. Og for at give publikum den bedste indsigt i, hvad det er, hun kigger efter, så er videoklip af forskellige heste i forskellige gangarter en fast del af Julies clinic. Og allerede med et af aftenens første eksempler, kommer hun da også ind på, hvorfor hun taler så meget om energisk fremdrift, og faktisk endnu ikke har nævnt det der med, at hesten også skal ned.

Clinic med Julie Christiansen hos Hekla.
Gildesalen hjemme hos Heklas formand Helle Thing Andersen dannede rammerne om Julie Christiansens clinic "Frem og ned på den islandske hest" (Foto: Fifla.dk)

Da vi fanger den passionerede hestetræner efter aftenens clinic, kan vi ikke lade være med at spørge hende, om publikum ikke ofte bliver overraskede, når de kommer til clinic, og forventer at høre en masse om, hvordan søren man får sin hest redet nedad.


"Jo meget! Men det har også gjort hele forløbet med mine clinics virkelig fascinerende og spændende. For før i tiden når jeg underviste, så brugte jeg altid en masse tid på at forklare de her ting, når jeg mødte nye elever. Nu er det i stedet blevet sådan, at folk kommer til mig, fordi de synes, min tilgang er spændende. På den måde starter vi et helt andet sted, og så er det virkelig en fornøjelse at undervise."


Ned skal den nok komme

Hvis man rider på store heste, så kan man godt tage begrebet 'frem og ned' helt bogstaveligt. For med deres længere halse og ofte noget mere jumpy sind, så er det vigtigt at få styr på, at næsen peger nogenlunde nedad. På den islandske hest, der er bygget helt anderledes med en kortere hals og flere gangarter at lave taktfejl i, peger Julie på, at man som udgangspunkt bør fokusere mere på fremad end nedad. Men hvorfor hedder clinic'en så, som den gør?


"Fordi de skal jo ned på et tidspunkt. Det er bare først, når de er klar til det. Vi skal ikke tvinge dem ned, men når de er stærke nok, så ender de der. Måske clinic'en i virkeligheden burde have heddet 'op, frem og ned', for folk kan godt have tendens til at fokusere alt for meget på ned. Men for at kunne gå frem til at starte med, bliver hesten nødt til at være oppe. Så først må vi have energien og lysten til at gå fremad. Og så kan vi begynde at arbejde hesten derhen, hvor vi gerne vil have den."

Clinic med Julie Christiansen i Hekla
Med sig selv i hovedrollen indeholder Julie Christiansens clinic mange små videoklip, der skal hjælpe med at fremme forståelsen for den islandske hests bevægelsesmønster (Foto: Fifla.dk)

Tankegangen er lidt anderledes, end det der ofte prædikes ude på rideskolerne. Til gengæld har Julie Christiansen haft så stor succesrate med at implementere sine metoder, at den ene clinic, som hun troede, hun skulle lave, i løbet af foråret blev til en hel kursusrække og en klub, der henover sommeren er mødtes til online webinarer hver fredag.


"Der er rigtig, rigtig mange, der er kommet til mig og har sagt, 'at NU forstår jeg det'. Jeg har igennem tiden haft mange elever, der netop har redet meget dybt, og som tilmed har redet den samme hest i flere år, uden der sådan rigtig er sket en forandring. Så har de været til min clinic i foråret, og nu er deres hest en helt anden. Det er jo sjovt for dem, men det giver også mig en stor glæde i at se, at deres heste har det godt. Kampene er væk, og de behøver ikke længere 'slås' med deres ryttere. Og så er det jo, at ridning for alvor bliver en fornøjelse."


Video fremmer forståelsen

Godt halvvejs igennem clinic'en var det tid til pause og friske forsyninger fra kaffe og kage-buffeten. Deltager Maria Pålsson Elbæk måtte dog lige flytte både kuglepen og papir fra bordet for at få plads til kop og tallerken. I løbet af den første halvanden time havde hun nemlig sirligt noteret sig alle Julies guldkorn, så de ikke går i glemmebogen.


"Ja, jeg har fået skrevet fire sider allerede", fortalte hun med et grin. "Det hele er bare så relevant og aktuelt."


Til daglig driver Maria virksomheden Hjarta, der beskæftiger sig med hesteassisteret selvudvikling og almindelig rideundervisning. Så den selvstændige underviser nød godt af at få ny inspiration, der senere snildt ville kunne bruges i hendes arbejde med heste og ryttere på alle niveauer.


"Nogle gange kan man jo godt blive lidt forvirret over, hvad der egentlig er det bedste at lære fra sig, når man skal undervise. Så er det rart at kunne spejle sig i andre, der har de samme holdninger, som en selv. Jeg er meget enig i mange af de ting, som Julie forklarer. Og så er det helt vildt spændende, at vi får lov at se video af så mange forskellige heste. En ting er at se tegninger, men man forstår det meget bedre, når Julie systematisk gennemgår tingene på video."


Samarbejde med Passier

Selvom Julie Christiansens kursusrække af både online webinarer og fysiske clinics blev lanceret nogenlunde samtidig, som corona-krisen skyllede ind over os, så var det ikke lockdown-kedsomhed, der fik toprytteren til tegnebrættet. Den første clinic der så dagens lys, blev nemlig allerede til, før der var noget, der hed corona. Til gengæld må man sige, at konceptet virkelig ramte tidsånden, da vi allesammen blev sendt hjem og måtte interagere med verden udenfor via en computerskærm.


Og selvom det er på stævnebanerne, at vi er vant til at se mest til den iværksættende rytter, så forsikrede hun os på Heklas klubaften om, at hun hverken har ligget på den lade side eller har været ramt af kedsomhed, nu der ingen stævner har været i denne sæson.

Sadel fra JC-P sadler
I samarbejde med franske Passier har Julie Christiansen bygget sin egen sadel (Foto: JC-P sadler)

"Jeg har redet mine heste, som om det var en almindelig sæson. Og for nogle af dem har det faktisk været helt godt, at man ikke har skulle noget, men at vi i stedet har kunne fordybe os i tingene, og har kunne få styr på nogle grundting. Så jeg vil faktisk næsten sige, at jeg har nydt det. Gården har aldrig været så pæn, som den er nu. Vi har bygget alt det, vi kunne finde på. Vi har bygget rytterstue... og nå ja! Så har jeg da også lavet en sadel."


Fra sin tid som storhesterytter har Julie altid været glad for de tyske sadler fra den familiedrevne sadelmagervirksomhed Passier. Så da hun fik lov til at bygge - og lægge navn til - brandets allerførste islændersadel, var det med et stort smil, at hun smøgede ærmerne op og gik i gang.


"Ej, hvor har det altså bare været spændende! Jeg måtte bruge så lang tid, jeg ville, og ændre den så meget jeg ville, indtil jeg var tilfreds. Når man er sådan en person, der godt kan lide at gå op i finesser, så har det her projekt virkelig givet mig stor glæde, og jeg har virkelig nørdet. Nu er de første sadler kommet ud her i august, og vi kan slet ikke følge med efterspørgslen. Men det er også en god sadel. Jeg havde eksempelvis en hest, hvor jeg manglede at kunne få ham til at strække sig frem og ned. Det kom den dag, hvor jeg lagde den nye sadel på. Det er altså tankevækkende ikke?"


Hekla hænger i

Udover undervisning, clinics, træning og produktudvikling, så er sæsonen også gået med salg af heste. Det er efterhånden en fast tradition, at Julie Christiansen to gange om året tager på hesteshopping på Island. Både for at finde nye ovalbaneheste til sig selv, men også til håbefulde kunder med specifikke ønsker til deres kommende hest.


"Det går rigtig godt, når mine kunder bestiller heste hos mig i forhold til, når de køber selv. Mange har måske tendens til at forelske sig i en hest, fordi den har flotte øjne eller en fed tölt. Jeg bruger meget tid på at kigge på, hvordan de reagerer på pres, hvor hurtigt de lærer og om de har alle gangarter. Vil man gerne ride firgang, så hjælper det jo fx ikke noget, hvis hesten ikke har en god skridt."

Heklas logo.
Den nordjyske islandshesteforening Hekla holder til i Hjallerup (Foto: Hekla)

I aftenens værtsklub Hekla har aktivitetsniveauet været en smule mindre end Julies i sæsonen, der er gået. Når man plejer at leve højt på stævneverdenen, så kunne det mærkes, da Covid-restriktionerne trådte i kraft. Klubformand Helle Thing Andersen ærger sig over et lidt mindre medlemstal end normalt, men forsikrer om, at klubben - trods årets udfordringer - lever i bedste velgående.


"Vi har forsøgt at holde det, som vi har kunne komme igennem med. Vi har hele tiden forsøgt at sætte os ind i, hvad vi har skulle gøre, hvis vi skulle holde noget. Om det overhovedet har kunne lade sig gøre. Så lidt er det da blevet til. Vi nåede at holde et enkelt stævne, inden corona-krisen brød ud, og så har vi holdt et efter."


Derudover har man i Hekla forsøgt sig med en række forskellige klubaftener og rideture, som alle - ligesom Julies clinic - er blevet taget rigtig godt imod.


"Vi vil gerne favne bredt, så vi både har noget for stævnerytterne, men også for dem, der bare gerne vil ride en tur. Og så er det hyggeligt, når vi holder klubaftener, ligesom i dag med Julie. Folk har været glade og positive, og der har været en god spørgelyst. Julie er en utroligt dygtig foredragsholder. Hun er virkelig god til at formidle."


Hvis du er nysgerrig på at høre mere om Julie Christiansens træningsmetoder, så kan alle hendes clinics bestilles On-Demand lige her: www.jc-p.dk/clinic-on-demand

Comments


bottom of page