Kom med indenfor på Stutteri Miklagaard
Med nybygget ridehal, aquatræningsrum og skøn natur lige udenfor stalddøren er faciliteterne på nordsjællandske Stutteri Miklagaard helt i top.
For 37-årige Amalie Louise Glob har heste været en del af livet næsten lige så længe, som hun kan huske. Hendes første islandshest, en smuk sort hoppe, fik hun af sin mor, da hun var bare 6 år. Og siden er flere og flere kommet til. I dag nyder hun stadig de hårdføre gangartsheste, som hun efterhånden har 12 af. De står hjemme hos Amalie selv, der sammen med sin mand Bülent driver det imponerende Stutteri Miklagaard, som i sikker corona-stil virtuelt har åbnet dørene for Fifla.dk til et kig ind bag kulissen hos det nordsjællandske stutteri.
Flotte faciliteter i skøn natur
Beliggende i skøn natur ved Tisvildeleje huser Stutteri Miklagaard indehaverparrets egne islændere samt en håndfuld opstalderheste. Amalie Louise Glob fortæller:
"Vi har selv min gode gamle ven igennem 17 år, hingsten Hugur fra Hallanda, og så har vi hingsten Galdur fra Leirubakka, som vi købte i sommer fra Island. Dertil har vi nogle hopper samt nogle dejlige afkom efter Hugur."
Stutteri Miklagaard ligger lige op til Tisvilde Hegn, der både rummer fantastiske ridemuligheder i sig selv, men som også byder på en kort vej ned til stranden. Gårdens heste kan boltre sig på hele 26 HA jord og kan sammen med deres ejere nyde godt af faciliteter som en flot nybygget ridehal på 22X42 meter, udendørs ridebane på 20X60 meter og et veludstyret aquatræningsrum.
"Vores aquatræningsrum indeholder både en Horse Trainer Water-maskine og en Horse Trainer Relax med sun, som er GULD værd til konditionstræning, muskelopbygning til de unge heste, genoptræning og wellness i det hele taget."
Inspireret af Island
Amalie og Bülent har boet på Stutteri Miklagaard i snart 7 år og har i tiden, der er gået, renoveret stalden, så den blev præcis, som parret ønskede.
"Det der i dag er vores stald, var oprindeligt en maskinhal. Først tænkte vi, at vi ville bygge en traditionel stald med hestebokse i træ og jern med tremmer. Men så kom jeg til at tænke på en stald, som jeg har besøgt på Island. Den var åben, som de fleste stalde der er, og derfor endte vi faktisk også med at lave en åben stald på Miklagaard."
Boksene på Miklagaard er i forvejen af en fornuftig størrelse på 3x3 meter, men den åbne form gør, at hestene føler, at de har bedre plads. De kan have halsen ude over boksvæggen på alle sider og kan på den måde meget bedre følge med i, hvad der sker omkring dem.
"De traditionelle bokse med tremmer ser måske flottere ud for os mennesker, men for os er det vigtigere, at det er rart for hestene at stå i boksene. Vi er heldige at have en meget højloftet og luftig stald, som gav mulighed for netop denne type bokse. For de er nemlig også super gode til, hvis der kommer en ny hest på gården. Så kan den stå ved siden af dens kommende foldvenner og snakke lidt med dem, før de bliver sat sammen ude på folden. Så er toppen af det første 'hilseri' taget og så har de som regel afklaret det meste inde i stalden med de åbne bokse. Selv vores hingste Hugur og Galdur står i åbne bokse helt uden problemer."
Der findes dog tre lukkede bokse med tremmer på Miklagaard, som kan benyttes efter behov.
"Det kan være meget smart med en lukket boks til de helt unge hingste. Særligt i foråret når hormonerne er på sit højeste og man er en ung hingst, der ikke synes, at der er noget, der skal stoppe en. Andre gange benytter vi dem også til føl, hvis moderen skal noget."
Bokskapaciteten på Miklagaard tæller 26 pladser i alt. 23 åbne og 3 lukkede. Størstedelen af de opstaldede heste er islændere, men der har også været store heste indlogeret. Og sidstnævnte har ifølge Amalie nydt lige så godt af de åbne boks-systemer, som islandshestene gør.
Masser af liv på gården
Udover at være stutteriejere driver Amalie og Bülent et internetfirma fra gården. Iværksætterparret nyder derfor godt af, at der i form af en gruppe søde opstaldere er masser af liv og glade dage i stalden, når de trænger til et afbræk fra deres hjemmearbejdspladser.
"Derudover har vi også ofte besøg af dygtige undervisere på Miklagaard. Nils-Christian Larsen, Rasmus Møller Jensen og Dennis Hedebo Johansen kommer jævnligt og underviser både opstaldere og ryttere udefra. Og før corona havde vi også ofte foredrag, hvilket var et stort hit. Vi har bl.a. haft besøg af Hørsholm Hestepraksis / Nicolai Jarløv, kiropraktor Charlotte Beck fra den Smidige Hest, dyrlæge Louise Hellenberg, smed og dyrlæge Timur Muratov, hestemassør Hanne Helmer, Vibeke Lønskov og mange andre."
Der er ingen tvivl om, at det er skønt at være både hest og rytter på Stutteri Miklagaard. Og det er også en af Amalie Louise Globs mærkesager, når det kommer til den daglige drift af den nordsjællandske stald bekræfter hun afslutningsvist:
"Det har altid været utroligt vigtigt for mig, at hestene har det godt, har meget plads, og lever et ustresset liv, så de har de bedste vilkår for at være energifyldte og glade rideheste."
Læs mere på Stutteri Miklagaards Facebookside
Comments