Søren Madsen gør status over sæsonen
Han har leveret imponerende kåringsresultater og skabt succeser på stævnebanerne. I 2018 har det været svært at sige "islænder" uden også at sige "Søren Madsen". Men er han selv tilfreds med sæsonen, der er gået?
Vi møder Søren Madsen på en grå og regnfuld efterårsdag. Der er masser af nye træningsheste i stalden hos Debelmose Isheste og efter en succesfuld sæson, er den vestjyske toprytter igen trukket i arbejdstøjet. Det er nu, grundstenene til næste års ridning skal lægges. Men inden blikket fæstnes mod næste sæsons målsætninger, så tager vi lige et tilbageblik på, hvordan 2018 er gået.
“Det må siges, at den her sæson er gået rigtig godt på alle fronter. Masser af succeser. Både personlige, men jeg har da også sat nogle rekorder. På kåringsbanen var der et par unge 4-års der blev lagt mærke til, og som var meget ud over det sædvanlige. Vökull fra Gedehøjgård løfter barrieren med hans høje kåring og Hannibal fra Højgaarden er også værd at nævne. De er ligesom blandt de bedste 4-års, der igennem tiden har været vist. Det er selvfølgelig meget tilfredsstillende.”
Selvom man hedder Søren Madsen og har et tårnhøjt ambitionsniveau, så ved man også godt, at det slet ikke er nogen selvfølge, at en hest i kåringstræning rammer det ønskede niveau på det ønskede tidspunkt. Selvom det er gode heste, der bliver trænet, redet, gangsat og udviklet henover vinteren, så ved man først ganske kort ført kåringen, om den egentlig er klar. Men ifølge Søren er det også noget af det, der gør træningen spændende.
“Som jeg tit siger, så er det jo sådan, at hvis de holder kurven, så bliver de klar. Men man ved det jo aldrig, når de er så unge. Der er man nødt til at mærke efter. Men det er jo enormt sjovt med sådan nogle heste, hvor man har gjort sig mange tanker omkring visningerne. Hvordan vil den være perfekt, hvordan skal rækkefølgen være og hvordan skal energiniveauet være i visningen? Og når det hele så lykkes - og når det ovenikøbet lykkes så godt med to heste - så er det selvfølgelig mere end man havde turde håbe på. Jeg vidste jo godt, at lige Vökull og Hannibal var gode heste, men går de så til 8,5 eller 9 i gangarterne? De skal ligesom ramme dagen, og at de så bare begge to går deres allerbedste på alle ture på samme visning, det er noget der er så svært. Og det er hvertfald noget, man kommer til at huske. Og selvfølgelig også noget af det, som man ligesom får klap på skulderen og cadeau for.”
Du kan altid ødelægge en hest, når du sidder på ryggen af den
At det lige er 4-års kåringerne som Søren fremhæver, når han snakker om årets højdepunkter, vil måske springe i øjnene på nogle. Træning og kåring af så unge heste er meget debatteret og nogle steder decideret udskældt. Kritikere vil mene, at man ødelægger hestene ved at udsætte dem for et sådan pres så tidligt i livet. Det er dog ikke noget, som Søren ser sig enig i.
“Det kommer jo helt an på, hvordan du gør det. Du kan også ødelægge en hest ved at ride den, og skal vi så også lade være med det? Det er selvfølgelig klart, at du har nemmere ved at ødelægge en ung hest end en gammel hest. Men du vil altid kunne ødelægge en hest, når du sidder på ryggen af den.”
Netop af den grund påpeger den erfarne kåringsrytter også, at jo yngre hesten er, jo vigtigere er det, at man er påpasselig med, hvad man som rytter byder den. Det er vigtigt, at man kan tilsidesætte sine egne forventninger til hestens udvikling og tilrettelægge træningen, så den hele tiden mentalt og fysisk er med.
“Man skal selvfølgelig kunne aflæse hesten, så man ved hvornår man skal vente og hvornår man skal udfordre den. Nu har jeg vist et par 4-års i år, men jeg har jo også haft mange, hvor jeg har måtte sige, at den ikke bliver klar og i stedet skal vente til næste år. Det er faktisk relativt få heste, der er klar som 4-års, men byder hestene på det, viser de at de gerne vil og har de let ved tingene, så ser jeg ikke noget galt i at kåre dem i en tidlig alder. Så længe det bliver gjort på den rigtige måde.”
Men hvad er egentlig fordelen ved at vise så unge heste på kåringsbanen? Ifølge Søren Madsen er der ingen tvivl.
“Det er jo talentet, som vi ser ved de unge heste. For hvis de har svært ved nogle af tingene, så kan du ikke nå at lære dem en helt masse inden de skal vises. Du skal selvfølgelig lige hjælpe dem med at finde deres naturlige balance, men det er talentet du rider på. Du kan ikke nå at opfinde en helt masse i hesten, som på ældre heste, hvor du kan træne dem og ligesom slibe dem lidt mere til, hvis man har at gøre med en usleben diamant. Men på de unge kan man ikke nå at ændre noget, så de skal have let ved tingene fra naturens side. Og det er også derfor, at jeg som avler synes, at 4- og 5-årskåringerne har så stor værdi. Når jeg skal vælge hingste til mine hopper, så kigger jeg meget på, hvem der har haft let ved tingene tidligt.”
Skinfaxi stjal rampelyset
Selvom kåringerne ligger Sørens hjerte nært, så har han selvfølgelig også igen i år været at finde på ovalbanerne. Her har han særligt sammen med hingsten Skinfaxi fra Lysholm gjort sig bemærket. Allerede til deres første stævne sammen red de til over 7 i 5.1, og det kan den ellers sindige jyde ikke skjule sin begejstring over.
“Folk var meget sådan, at der har været lagt alt for meget pres på Skinfaxi som både 4- og 5-års, men nej han er bare frisk og det var bare derudad fra første stævne. Jeg mindes ikke at have set en hest som 6-års til første stævne ride over 7 i femgang før. Og så har han gjort det samme til stort set hvert stævne siden.”
Derudover har Søren og Skinfaxi også opnået karakterer på over 7 i T2 og lige knap 7 i stilpas, så alsidigheden er i top hos den unge hest, der helt sikkert også kommer til at sætte sit præg på konkurrencebanerne i fremtiden.
Man kommer ikke sovende til resultater
Der er altså masser af tilfredshed at spore, når Søren Madsen skal evaluere på den netop overståede sæson. Men det betyder ikke, at det er tid til at læne sig tilbage og nyde succesen. Træningen frem mod næste år er allerede i gang.
“Vinteren er der, hvor vi arbejder. Dette års succes er skabt af det arbejde, som vi gjorde sidste år. Nu har vi tid til gradvist at opbygge hestene lag på lag.”
Selvom efteråret først lige for alvor har taget fat, så småregner det og hestene er mudrede. Den garvede rytter må da også i den forbindelse indrømme, at det ikke er alle dage, at det er lige sjovt at komme ud og vintertræne heste. Man skal virkelig brænde for det og så gælder det bare om at klø på. Heldigvis forsikrer Søren os dog hurtigt om, at der er langt flere gode end dårlige dage i hans stald. Det tilskriver han til dels de mange gode heste, men også i særdeleshed hans team af gode ansatte.
“God stemning og et godt arbejdsmiljø i stalden er så vigtigt. Der ligger jo ekstremt meget arbejde i, at jeg skal have så mange heste til kåring. Selvfølgelig for mit vedkommende fordi jeg rider hestene, men der er jo også pasning, skoning, pleje, frem og tilbage, udluftning og udmugning. Forberedelsestiden er enormt lang.”
Men når det så lykkes og det hårde arbejde betaler sig, så er det også en forløsning. Og noget af det der gør, at Søren Madsen hos Debelmose Isheste kan holde gejsten oppe og blive ved med at knokle på.
“Når du ser gode resultater på kårings- eller stævnebanen, så ved du ligesom, at så har træningen fungeret derhjemme. Man kommer ikke sovende til resultater. Men hvis man får sådan nogle oplevelser og resultater, som jeg har fået i år, engang imellem, så er det det hele værd.”
Comentarios