Töltaften hos Amalie Møller-San Pedro
- Fifla.dk
- 22. jun. 2018
- 3 min læsning
Tölt i alle afskygninger! Den erfarne rytter, underviser og dommer sætter fuld fokus på den svære gangart.

Kuglepennene blev hurtigt fundet frem og der blev skrevet masser af noter med gode tips, da Amalie Møller-San Pedro åbnede dørene til en temaaften i töltens tegn i går aftes. Arrangementet var sommerens andet af sin slags, men da billetterne til den første temaaften blev udsolgt på kun 7 minutter, vurderede Amalie, at der nok var basis for at holde endnu et kursus. Og det fik kun ret i, for igen i går var der fuldt hus.
Hvad er tölt egentlig?
Vi kommer ikke udenom, at tölt er en ret basal del af ridningen, når det kommer til vores islandske heste. Måske netop derfor, er det også noget af det, der udfordrer os allermest. For hvordan er det nu lige, at man spotter, om hesten går rentaktet? Om den er til travsiden? Om den bruger sin overlinje rigtigt eller om den måske bevæger sig pasagtigt?
"Det er svært med tölt. Ingen heste tölter ens og det er meget forskelligt, hvilke problemer rytterne har. Men når vi begynder at tage fat i de forskellige problemstillinger på kurset, så sidder folk og nikker i kor. De kan sagtens genkende tingene hjemmefra og får måske øjenene op for noget, når vi begynder at tale om teorien bag", siger Amalie, der i øvrigt er meget tilfreds med gårsdagens arrangement.
Et mix af garvede og grønne ryttere
Før Amalie Møller-San Pedro tager sine kursister med på ridebanen, blænder hun op for den teoretiske del af kurset. Her gennemgår hun forskellige typer af heste og kommer blandt andet ind på, hvordan bygning og gener spiller ind, når det kommer til hestens bevægelsesmønster. Det diskuteres også, hvad en 4½ -gænger er - og om det overhovedet findes? Mens der selvfølgelig vises stillbilleder med eksempler på både pas- og travagtige töltere. Emnet er kæmpestort og der er nok at tage fat i! Og selvom man måske skulle tro, at det kun var de helt grønne islænderryttere, der kunne have lyst til at lære en masse om tölt, så kommer der faktisk også mange garvede ryttere til sådan en temaaften, fortæller Amalie:
"Mange erfarne ryttere har heste, som har lært tölten forkert fra starten af. De kan f.eks. gå med underhals eller lægge sig på bidet. Og når det først er indlært, så vil de svagheder sidde i hesten resten af dens liv. Det kan godt være rigtig svært at fikse en hest, der er trænet
forkert. Men på kurset viser jeg i praksis, hvordan man kan ride sig ud af udfordringerne".

Selvom den rette træning kan afhjælpe visse gangartsudfordringer, så pointerer Amalie, at det bedste selvfølgelig er at få den rette vejledning allerede i gangsætningen, så hesten bliver trænet rigtigt fra starten af.
"Når vi holder temaaften lægger vi også vægt på, hvordan man kan se, om hesten går i en rentaktet tölt. Men det kan godt være svært at se, så hvis man er ude for at købe hest, er det altid en god idé med en second opinion fra f.eks. en ridelærer".
Flere kurser på vej
Det er ikke kun tölten, der er blevet taget under kærlig behandling i kursusform hos Amalie Møller-San Pedro. Hun har også været vært ved ikke mindre en 11 såkaldte longeringsaftener:
"I vinter gik jeg og tænkte, at der var lidt stille. Vi snakkede ikke så meget sammen. Vi bliver nødt til at gøre noget. Så fandt jeg på at lave de her longeringsaftener, som blev et giga hit. Folk vil gerne vide mere og de er interesseret i ny viden. I går til töltaftenen kom der f.eks. en hestemassør. Hun havde ikke som sådan noget med islandske heste at gøre, men stødte tit på dem i sit arbejde. Derfor ville hun gerne forstå deres muskulære bevægelsesmønster bedre. Så temaaftenerne er relevante for mange".
Der er dags dato planlagt to töltaftener mere, så interesserede kan stadig nå at komme med. Indtil videre afholder Amalie kurserne hos sig selv i Helsinge, men hun vil ikke afvise, at der også på et tidspunkt bliver mulighed for at komme på kursus andre steder i landet.

Det handler dog lige om at finde tid til det hele, for udover kursusdage så er der også plottet mange andre ting i Amalie Møller-San Pedros kalender. Om kort tid drager hun mod Island, hvor hun er udtaget som dommer til samtlige gæðingakeppni-dicipliner ved dette års Landsmót. Når hun kommer hjem, skal hun stille til start ved DM og derefter passe endnu en dommertjans til årets Nordiske Mesterskaber. Trods et stramt program bliver der dog også plads til hygge. I år holder hun nemlig for første gang en ridelejr for voksne.
"Ridelejren bliver et mix af ridning, teori og masser af hygge", afslutter Amalie med et smil.
Comments